Kuru Cilt

Kuru Cilt

Kuru cildi teşhis etmek için doktorunuz muhtemelen sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Kuru cildinizin ne zaman başladığını, hangi faktörlerin durumu iyileştirip kötüleştirdiğini, banyo alışkanlıklarınızı ve cilt bakımınızı tartışabilirsiniz.

Doktorunuz, kuru cildinizin bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için bazı testler önerebilir, örneğin tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidizm). Genellikle kuru cilt, dermatit veya sedef hastalığı gibi başka bir cilt rahatsızlığının belirtisidir.

Tedavi
Kuru cilt genellikle nemlendirici kullanımı ve uzun, sıcak duş ve banyolardan kaçınma gibi yaşam tarzı önlemlerine iyi yanıt verir. Çok kuru bir cildiniz varsa, doktorunuz ihtiyaçlarınıza uygun bir nemlendirici ürün önerebilir.

Eğer ciddi bir cilt hastalığınız varsa, doktorunuz bunu reçeteli bir krem veya merhemle tedavi etmek isteyebilir. Kuru cildiniz kaşıntıya neden oluyorsa, içinde hidrokortizon bulunan bir losyon kullanabilirsiniz. Cildiniz çatlamışsa, doktorunuz enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için ıslak pansumanlar reçete edebilir.

Yaşam Tarzı ve Evde Uygulanabilecek Çözümler
Cildinizi nemli ve sağlıklı tutmak için şu önlemleri alabilirsiniz: 

Yüzünüzü günde en az iki kez nazikçe yıkayın. Günde iki kez ve terledikten sonra alkol içermeyen, köpürmeyen nazik bir temizleyici kullanın. Shea yağı içeren stearik asit veya argan yağı gibi ürünlerde bulunan linoleik asit cildinizi onarmaya yardımcı olabilir. Hassas bir cildiniz varsa, akşamları temizleyiciyle yıkayın ve diğer zamanlarda yalnızca suyla durulayın.

Cildiniz hâlâ nemliyken kullandığınız topikal ilaçları uygulayın, birkaç dakika bekleyin (ilaç paketindeki talimatlara bakın) ve ardından nemlendiricinizi sürün. Kozmetik ürünler kullanıyorsanız, krem veya yağ bazlı ürünleri tercih edin. Bulutlu günlerde bile güneş koruyucu içeren veya geniş spektrumlu, en az SPF 30 seviyesinde bir nemlendirici kullanın. Güneş kremini bol miktarda uygulayın ve her iki saatte bir — ya da yüzdüğünüzde veya terlediğinizde daha sık — yeniden uygulayın.

Soğuk hava, rüzgar, düşük nem oranı gibi çevresel etkenler ciltte nem kaybına neden olabilir.Yanlış Cilt Bakımı : Sert sabunlar ve yanlış ürün kullanımı cildin doğal yağlarını yok edebilir.

Nemlendirin. Özellikle cildiniz kuruduğunda ve el yıkama veya banyo sonrası, cildiniz hâlâ nemliyken nemlendirici uygulayın. Cildiniz ve durumunuz için çeşitli ürünlerin artılarını ve eksilerini doktorunuza danışın. Hoşunuza giden ve düzenli kullanabileceğiniz ürünleri bulana kadar birkaçını denemeniz gerekebilir.

Üre, seramidler, yağ asitleri, gliserin (gliserol olarak da bilinir), shea yağı ve kakao yağı gibi iyileştirici içerikler içeren ürünler arayın. Akne yapmayan (nonkomedojenik) ve alerjiye neden olmayan (hipoalerjenik) parfümsüz ürünleri tercih edin. Kurutucu etkisi olan sodyum lauril sülfat içeren ürünlerden kaçının.

Yüz ve boyun için krem kullanmayı tercih edebilirsiniz. Uygulaması kolay ve görünür bir kalıntı bırakmayan bir ürün seçin. Akneye yatkınsanız, yüzünüzde vazelin, kakao yağı veya hindistancevizi yağı içeren ürünlerden kaçının. Cildiniz çok yağlıysa, nemlendirici yerine güneş kremi kullanmayı deneyin. Olgun bir cilde sahipseniz, antioksidanlar veya alfa hidroksi asit içeren ürünlerle pullu, dökülen cildi önleyebilirsiniz. Nemlendiriciler genellikle retinoidler, antioksidanlar, peptitler ve diğer bileşenler eklenmiş kırışıklık kremleri için temel oluşturur.

Eğer yüz dışındaki cilt çok kuruysa, daha yoğun bir nemlendirici (Eucerin, Cetaphil gibi) veya bebek yağı gibi bir yağ kullanabilirsiniz. Yağlar, losyonlara göre ciltte daha uzun süre kalır ve cildin yüzeyindeki suyun buharlaşmasını önler. Başka bir seçenek de vazelin bazlı ürünlerdir (Vaseline, Aquaphor gibi). Eğer bu ürünler çok yağlı hissediliyorsa, sadece yatmadan önce veya ciltteki küçük çatlaklara uygulayın. Çok kuru eller için, yatmadan önce bol miktarda vazelin uygulayın ve üzerine pamuklu çorap veya eldiven giyin.

Ilık su kullanın ve banyo süresini sınırlayın. Uzun süreli duşlar veya sıcak banyolar cildinizin doğal yağlarını uzaklaştırır. Günde bir defadan fazla banyo yapmayın ve banyo süresini 5-10 dakika ile sınırlayın. Ilık su kullanmaya özen gösterin.

Alerjen içermeyen nemlendirici sabun kullanın. Eller için, kokusuz (hipoalerjenik) nemlendirici sabun tercih edin. Ardından, elleriniz hâlâ nemliyken bir nemlendirici krem uygulayın.

Duşta veya banyoda, sabun içermeyen bir temizleme kremi veya duş jeli kullanmayı deneyin ve sabunu sadece gerekli alanlarda, örneğin koltuk altı ve kasık bölgesinde kullanın. Lif veya ponza taşlarından kaçının. İyice durulayın ve cildinizi hafifçe kurulayın.

Nemlendirici kullanın. Sıcak, kuru, kapalı hava hassas cildi kurutabilir ve kaşıntı ile pullanmayı artırabilir. Taşınabilir bir ev tipi nemlendirici veya kaloriferinize bağlı bir nemlendirici ev içindeki havaya nem ekler.

Cildinizle dost kumaşları tercih edin. Pamuk gibi doğal lifler, cildinizin nefes almasına olanak tanır. Doğal olmasına rağmen yün, sağlıklı ciltte bile bazen tahrişe neden olabilir.

Çamaşır deterjanlarında boya ve parfüm içermeyenleri tercih edin. Bu tür ürünler genellikle isimlerinde "free" kelimesini içerir.

Kaşıntıyı hafifletin. Eğer kuru cilt kaşıntıya neden oluyorsa, temiz, serin ve nemli bir bezi kaşınan bölgeye uygulayın. Ayrıca en az %1 hidrokortizon içeren bir anti-kaşıntı kremi veya merhem de sürebilirsiniz.

Bu önlemler belirtilerinizi hafifletmiyorsa veya kötüleşiyorsa, cilt tipinize ve herhangi bir cilt rahatsızlığınıza uygun kişisel bir cilt bakım planı oluşturmak için bir dermatoloğa danışın.

Doktor Randevusu Hazırlığı
Doktorunuz muhtemelen size şu soruları soracaktır:

  • Kuru cildiniz ne kadar süredir var?
  • Başka semptomlarınız var mı?
  • Belirtileriniz sürekli mi yoksa aralıklı mı?
  • Hangi faktörler cildinizi iyileştiriyor veya kötüleştiriyor?
  • Hangi cilt bakım ürünlerini kullanıyorsunuz?

Kaynak:https://www.mayoclinic.org

akne tedavisi alopecia areata anti aging anti aging krem anti-aging tedavi antioksidanlar argan kremi argan yağı argan yağı faydaları argan yağı nerede bulunur argan yağı şampuan argan yağlı şampuan avokado faydaları Biotin botoks etkili krem botox botulinum toksini cilt cilt bakım cilt bakım sırası cilt bakımı cilt bakımı nedir cilt bakımı setleri cilt dostu ürünler cilt enfeksiyonları cilt gençleştirme cilt iltihabı cilt kanseri cilt koruma cilt kuruluğu cilt sağlığı cilt sağlığı ipuçları cilt sorunları cilt tahrişi cilt temizliği cilt tipleri cilt yaşlanması cilt yenileme collagen D vitamini dengeli beslenme doğal cilt bakımı doğal saç bakımı doğal yöntemler E vitamini elastin en iyi kırışıklık kremi en iyi anti aging serum estetik çözümler etkili saç bakımı göz altı dolgusu göz altı morlukları göz altı torbası göz altı torbası nasıl geçer göz çevresi bakımı güneş güneş hasarı güneş koruması güneş koruyucu güneş kremi Hrt Hyaluronik Asit hyaluronik asit ne işe yarar hyaluronik asit nedir hyaluronik asit serum iç hastalıklar IPL karbon lazer kaşıma zararları kaşıntı komplikasyonları kaşıntı ve alerji kaşıntıya iyi gelen yöntemler kaz ayağı kimyasal peeling kırışıklık giderici kırışıklık kremi kırışıklık önleme kış bakımı kış için güzellik önerileri kolajen faydaları kolajen üretimi. kolojen kuru cilt lazer tedavi leke mevsimsel sorunlar Minoksidil minoxidil morluk tedavisi nem ürünleri nemlenddirci nemlendirici krem nemlendirici önerileri nemlendirme omega-3 parlak saçlar retinoid retinol RF saç saç bakım ipuçları saç bakımı saç beslenmesi saç çekme saç derisi sağ saç derisi sağlığı saç dökülme tedavileri saç dökülmesi saç dökülmesi belirtileri saç dökülmesi nedenleri saç dökülmesi önleme saç dökülmesi tedavisi saç dökülmesini önleme saç için protein saç için vitaminler saç incelmesi saç kaybı saç maskesi saç nemlendirme saç sağlığı saç uzaması sağlıklı cilt sağlıklı diyet sağlıklı saç sigarayı bırakma somon faydaları stres stres ve saç stres yönetimi stresi yönetme telogen effluvium trikotillomani uzun s yapraklı yeşillikler yaşlanma karşıtı yaşlanma karşıtı krem yaşlılıkta cilt yoğun bakım yüz dolgusu
Bloga dön